11 Mayıs 2016 Çarşamba

Anıtlar Vol 1 (Sun Yat Sen Memorial Hall)



Sun Yat Sen Memorial Hall

 Anlatılacak o kadar şey varken, nereden başlayacağını bulamıyor insan ama bir yerlerden girmek lazım. Sonra açılır heralde.. Geçtiğimiz dönemlerde gezip gördüğümüz yerlerin aralarından en kayda değer olanları seçmeye çalışacağım... Ama öncesinde Airbnb evinde kaldığımız 2 haftalık sürenin kısa özeti olarak şunlardan bahsetmeliyim.. Koku olayını aşmış, Tayvan'ın börtü böceği ile tanışmış, Sinica çevresinde uygun fiyatlı, mutfaklı (çoğu evde mutfak yok) temizinden bir ev bulabilmiş, en önemlisi de Tayvan'ın nazik ve yardımsever insanları sayesinde çok fazla kültür şoku yaşamamıştık. Bu sırada bir kaç anıt gezip ülke hakkında tarihi bilgiler edindik.


" Tayvan Çin Cumhuriyeti resmî olarak 1 Ocak 1912 tarihinde, başkent Taipei’de kendisi için büyük bir anıt inşa edilen Dr. Sun Yat-sen tarafından kuruldu. 1949 yılında Çan Kay Şek yönetimindeki Çin Cumhuriyeti, Mao Zedong yönetimindeki komünistlere karşı yenilme tehlikesi karşısında Tayvan’a çekildi ve orada yönetimi devraldı. Bugün Tayvan adasında yaklaşık 23 milyon kişi yaşıyor. Bunların yüzde 84’ünü yüzyılın başlarında adaya gelen Çinliler oluşturuyor. Yüzde 14’ü ise Çan Kay Şek ile adaya kaçanların torunları. Adadakilerin bazıları, Çin ile olan bağlantılarını vurgularken, diğerleri bağımsız bir Tayvan’ı savunuyor. " 


Sonuç olarak hem anakara Çin'de hem de Tayvan'da büyük saygı gören adına devasa anıtlar dikilen Modern Çin'in kurucusu (Çin'in Atatürk'ü desek yanlış olmayacak) Sun Yat Sen Memorial Hall ( anıtsal mezarını)  ziyaret ettik.. Anıt 16 Mayıs 1972 de açılmış. Görkemli bir mimariye sahip..Anıtın ön bahçesinde Zongshan isimli bir parkta Dr Sun Yat Sen'in 19 metrelik bronz heykeli var. Heykel burada hareketsiz korumalar tarafından gün boyunca gözleniyor.. Heykelin bulunduğu salon 1.4 milyon kitabı içerisinde barındıran 400 koltuklu bir kütüphane.. İçerisinde konferansların seminer halk konserlerinin yapıldığı bir konferans salonu bulunuyor.  Saat başı nöbet değişimi töreni yapılıyor. Oldukça kalabalık seyirci grubu ile törenin bitmesini sonuna kadar izledik. Havanın muhteşemliğini fotolardan farkedersiniz. Bahçesinde uzunca keyif yaptığımız hoş bir gün oldu..  













 Taipei 101 binasının en güzel manzarası buradan görünüyor 





Dr. Sun Yat Sen Heykeli


Selfie çubuğu unutma pişmanlığı ile elim havada çekim yapmaya çalışınca videom biraz titrek oldu. Ama gördüklerimi aktarmaya çalıştım.  Öndeki izleyiciler gibi :)


2 yorum :

  1. Merhabalar.. Airbnb ile ben de yurt dışında gezmek istiyorum. Ama eşim bu konuya pek yanaşmıyor. Bence büyük bir deneyim olurdu. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Airbnb'den bulduğunuz evin yorumlarını okuyarak ve puanına göz atarak az buçuk bir tahmin yürütebilirsiniz. Biz kaldığımız yerde çok güzel zaman geçirdik ve çok güzel dostluklar edinmiş olduk... Kaldığınız ülkenin insanlarını tanımak ve dünyaya başka bir boyuttan bakmak için çok güzel bir fırsat...Teşekkürler :)

      Sil